Gott Nytt År !

Jaha! Då fyller vi kylskåpet än en gång inför helgens firande. Den gamla skinkan har gått över till andra sidan ( kylskåpshyllan), och laxen flyttar in. Glittertunikan hängs fram och gubben är nyrakad.
Jag hasar fram i en gammal rostbrun morgonrock och tänker så göra i några timmar till. Iklädd denna skönhet bakar jag äppelkaka och nougatrutor så det står härliga till. Jag fungerar bäst i morgonrock. Kan det bero på att jag under så många år har jobbat nattetid, och sovit på dagarna? Kanhända. I med steken i grytan! Djäklar! nu doppade jag ärmen i smöret. Skala räkorna! Lägg upp laxen! Skärpet i gravlaxsåsen! Hoppsan!
I detta ögonblick önskar jag mig en liten händig gubbe som i ett nafs fixar hela menyn. Inte bara lyfter på grytlock och provsmakar. Alla andras karlar är så otroligt flinka med mat och annat efter vad jag hör, dagligen.
Matlagningskurs? Han vägrar. Jag är inte intresserad! Vad som helst men inte matlagning! Tiden lider och svetten lackar. Matlagningsvägraren har nu slagit sig till ro framför öppna spisen. Läsandes en motortidning.
- Gå ut med soporna! Jag hinner inte! - Snart! Är mitt i ett reportage!
Kasta ut karln, tänker säkert många. Då säger jag bara: Var rädd om din gubbe! Han är i alla fall ett litet sällskap!
 
GOTT NYTT ÅR TILL MINA GOA VÄNNER!

Ät upp maten!!

I min barndom blev jag uppmanad att aldrig slänga maten. Ät upp! Ät upp! - Det finns barn som inte har någon mat, sa min mamma. Det är först nu i övermogen ålder som jag märker att jag har blivit likadan.
- Ät upp skinkan som är kvar! - Det är inte farligt att den är grön på kanterna ! Bortskämda ungar! - Luktar den?
-Det finns en halv frestelse kvar också. Åke! Den överlåter jag till dej. Du som älskar Janssons frestelse.
-Jag tror inte att Jansson har så mycket att fresta med längre, mumlar den popkornstuggande maken. -Ge den till Ludde! Det intet ont anande djuret kastar  sig uthungrad över resterna, glatt viftande på svansen.
Det glada blev kortvarigt. De första ulkningarna kom efter tio minuter. Svansen slokade och den äkta mattan fylldes av diverse tarminnehåll. - Där har du det levande beviset för vad gammal mat kan åstadkomma, sa den präktige äkta hälften. Arma hund! Förstår du nu att man inte kan mata barnbarn och djur med denna otjänliga föda?
- Farmor. Har du någon julkorv? frågar det tjugoåriga barnbarnet. Som inte är gammal, alltså?
Ja, jag har korv i frysen. Där håller det sig! Visserligen såg jag att korvens bäst föredatum var januari 2009, men det är säkert helt okej att äta. Han åt och han åt och han åt, som bara en tjugoårig grabb kan göra.
Tack farmor! Jag älskar julkorv!
Grabben gick hem till sin lilla lya, mätt och belåten. Efter ca en timme ringer telefonen. - Farmor! Jag har jätteont i magen. Kan det vara blindtarmen? Nu måste jag kräkas!!!
- Du har säkert fått kräksjukan ,svarar jag. Den går som en löpeld nu här i stan. Försök nu att vila dej, så går det över, ska du se.
Jag måste erkänna att julkorven snabbt passerade i mina tankar, men som min mamma sa: Kasta aldrig mat!

Bak! ( Bullbak!)

Härom dagen iklädde jag mig rollen som den präktiga och pedagogiska mormodern. Julbak med barnbarnen!
Med röda rosor på kinderna och ett käckt förkläde med bröstlapp, var jag redo. Trodde jag. Insåg efter fem minuter att en skottsäker väst hade varit bättre. " Jag fick mindre deg !!" " Ge mig kniven!!" Det är min kavel!! Kriget var i full gång. Minstingen på knappt ett år, mumsade saffransdeg så det stod härliga till. Kan det bero på detta att mamma fick nattsömnen störd av oräkneliga blöjbyten? Hoppsan! Här kommer en stor degklump farande genom luften! Träffar hunden Ludde med stor kraft. Tacksamt tuggar han i sig degen vilket innebär att husse får gå på promenad extra många gånger under kvällen. " Nåväl. Små fula bullar läggs på plåten. Så bedrövliga så att inte ens en mormor kan tycka att de är fina. Treåringen avslutar sitt bak med att trycka ner en halvrutten banan i sin bulle. Spelar ingen roll längre. Mormor har gett upp! Så till den grad att hon har glömt att kolla i ugnen!
Ett tjugotal kolbitar ligger utspridda på plåten. Om möjligt ännu fulare än de ogräddade.
MORMOR!!! Vad har du gjort med våra bullar? Mormor är plötsligt den stora skurken. Syskonen är helt eniga.
Varför kommer jag plötsligt att tänka på sagan om Hans och Greta, när jag känner värmen från ugnen ?
GOD JUL TILL ER ALLA!!

kikkipalerud.blogg.se

Kåsör och undersköterska. Farmor och mormor till 12 barnbarn. Tidigare kåserat i T-Bladet, m.fl tidningar. Har 2010 fått en bok utgiven, innehållande ett antal av mina samlade kåserier. Skriver även dikter och tal till fester, bröllop, mm.

RSS 2.0